Devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais

Jau dūzgia spaustuvių staklės, jau vyksta, jau kūnijasi knyga apie tai, kaip devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais.

Tai sociologinė esė apie „tūkstantmečio kartą“ ir šios kartos tėvystę. Odė savo tėvams ir savam pasimetimui auginime. Knyga kaip dar vienas supratimas – kas aš esu, užaugęs blokiniame. Kokie yra mūsų kartos riboženkliai. Kas būdinga mums kaip tėvams ir kodėl niekaip nepavyksta daryti kitaip.

Miglė M.

Ko galima tikėtis turinyje?

Toksiškų lūkesčių, vystančių hipsterių vanojimo (nes ateina tėvystė, bet jos neprisiveja suaugystė), motinystės nejaukumo kūne, empatijos jogos, vyrų klausimo, levituojančių perfekcionistų, kolektyvinės vienatvės tinkle. Ir ne tik.

Dar galima tikėtis estetinio malonumo, kurį už vienos rankos veda Ūlos Šveikauskaitės iliustracijos, kurtos specialiai knygai, o už kitos – Eglės Marijos Ažubalytės dizainas.

Sunkiau atsakomas man rodosi klausimas apie žanrą. Sociologinė esė? Pop-sociologija? Autoetnografija? Atsimenat, kaip tie muzikantai žurnale „Ausis“ spausdintuose interviu visada sutrikdavo paprašyti apibrėžti, kokį stilių jie atstovauja? „Mes grojam tai, kas mums grojasi“ – lemendavo. Bet kuriuo atveju tikiuosi, kad iš didelio rašymo džiaugsmo gims daug malonaus skaitymo.

Beje, kai kurias „Devyniasdešimtųjų vaikų“ temas aptarėme su Marija Keršanskiene tinklalaidės „Kalba mamos“ epizode „Veronika Urbonaitė-Barkauskienė: Tėvystė nuspiria nuo galvos karūną“ (dar ir dar kartą dėkui Marijai, netikėtai mane aplankiusiai Lunde ir padovanojusiai vieną popietę ir vieną vakarą atvirų pašnekesių – gyvenant užsieniuose tai yra pati didžiausia prabanga!).

empatijos_joga
Ūla Šveikauskaitė, „Empatija“

Labai kviečiu į pasimatymą ir knygos  p r i s t a t y m ą:

Vilniaus knygų mugėje
Vasario 23 dieną (sekmadienį) 14 val.
Rašytojų kampe

Pristatyme kalbėsimės apie devyniasdešimtųjų vaikus, tapsmą tėvais, suaugystę ir visokius kitokius tapsmus su (man, bet ir objektyviai) charizmatiškiausia sociologe Lietuvoje Milda Pivoriūte – jaunimo tyrėja, blogo „Sociali Sociologija“ varikliu, internetus gerai sudrebinusių straipsnių „Darom karjerą, bet nakčiai grįžtam pas tėvus“, „Bėgantys su laiku“ ir „Svarbiausia – susigaudyti ne pingvinuose, bet savyje ar bent prisijaukinti mamutą“ autore.

Mudviejų su Milda ankstesnius pokalbius galima perskaityti čia ir ten.

O knygą „Devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais“ galima pasikviesti į namus leidyklos „Dvi Tylos“ internetiniame knygyne.

viršelis

Leave a comment